Za peníze, pro peníze?

Nedávno se u mé reklamy na Facebooku rozjela malá diskuze o cenách svatebního fotografa. Někomu se má cena zdá vysoká a někdo tuto cenu obhajoval. Já sám docela často slýchám, že jsem docela levný a že bych měl zdražit, protože ostatní fotografové berou daleko více. No a pak jsem zahlédl nabídku jednoho fotografa a jelikož se občas koukám na kolegy kvůli inspiraci, tak jsem i tentokrát rozklikl. A to mě přimělo k napsání těchto řádků a obhajobě mé ceny. Mimochodem momentálně je má cena za 12 hodin 17 000,- včetně dopravy po celé ČR.

Vždy jsem byl korektní a nekritizoval, nesoudil. Každý jsme nějak začínali, ale už mě vážně začínají štvát osoby, které si sotva koupí foťák a hned jsou z nich profi fotografové. A víte co mě na tom štve? To, že to pak vrhá špatné světlo na nás všechny, kteří svatby fotím, protože nás to baví.

Já začal fotit, protože mě to bavilo. Až po nějaké době jsem se odvážil své fotky nabízet ve fotobankách*. Až po 5 letech jsem si troufnul vyfotit první svatbu, a to mě museli hodně přemlouvat. Za své první 2 svatby jsou si ani nedovolil něco účtovat. Ale i taky jsem něco obdržel, za to děkuji. U svateb jsem zůstal, ne kvůli penězům, ale protože mě to začalo bavit.

Takže už nebudu slušný a vyjádřím se k příspěvku, který mě tak “vytočil”. Jméno pána “profesionála” jsem skryl a obličeje na fotkách rozmazal, kvůli právům.

Opravdu to chce notnou dávku drzosti říct za 10 hodin 19 000,- a mít takové portfolio, respektive nemít. No posuďte sami, chtěli byste takové svatební fotografie a za takovou cenu? Více fotek byste hledali marně, více nemá.

 

P.S. nemyslete, si že jsem nějak namyšlený nebo povýšený. Vím, že mé fotky nejsou dokonalé

*Fotobanky jsou weby, kde se prodávají a nakupují fotky, grafika, videa atd. To jsou například ty ilustrační snímky, které vidíte různě po síti. 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 

 

Fotograf Libor Vrška na Firmy.cz