“DEN” svatebního fotografa

Tak jsem se rozhodl, že sepíšu jak probíhá nafocení jedné svatby. Nejsem žádný spisovatel, ale to brzy zjistíte 🙂

Ono si totiž lidé často myslí, že je to jen nějaké cvakání foťákem a ještě k tomu za peníze a za svíčkovou 🙂  .A jak to vidím já? To se teď pokusím sepsat. Každopádně svatební fotograf by měl obstojně zvládat všechny druhy fotografií, ty sepíšu do závorek.

Nejdříve začíná dohoda s novomanžely a pokud se dohodneme na ceně a datu měla by následovat předsvatební schůzka.  Ta by měla být nejlépe osobní, ale pokud to nelze, tak se dá vše dohodnout mailem nebo mobilem.  Na schůzce se většinou probírá harmonogram, debata o externím focení, co vše lze a nelze atd atd. Prostě aby nám všem bylo jasné co se bude dít. Pokud již vím kde se bude obřad a hostina konat, tak hledám blízké lokace na externí focení. Ty pak nejlépe ještě zkontroluji v reálu. Již se mi stalo, že jsme vybrali krásné místo a ono tam pak stálo krásné lešení.

V den se dojedu na smluvené místo co nejdříve. Je potřeba vše obhlédnout abych věděl jaké je osvětlení, prostředí, jaké je potřeba objektivy atd. Prostě abych se v klidu na vše připravil a nebyl ve stresu.  Poté již následuje focení příprav manžela a nevěsty (dokument) a prstýnků (macrofotografie) . Následuje obřad a focení hostiny (dokument). Podle toho na kdy se dohodneme se jede na externí focení (portrét, architektura a krajinářská fotografie) . No a pak je už jen focení zábavy, tance a bujarého veselí (dokument) . To vše trvá  nějakých 10-16 hodin.

Svatba skončila a teď začíná ta méně zábavná část v podobě sezení u PC. Nejdříve je třeba oddělit zrno od plev a smazat nepovedené snímky. Z ponechaných fotek vybrat ty nej a upravit. Fotky novomanželů upravit a vyretušovat, tomuhle člověk musí opravdu věnovat více času. Z původních pár tisíc fotek zbude pár set a ty nakonec poputují k novomanželům. Ještě je potřeba vybrat pár desítek fotek a ty nechat vytisknout a uložit do dárkové krabičky spolu s USB  a odeslat, popřípadě osobně odevzdat novomanželům. Výběr, úprava a retuše zaberou přibližně 5 dní, kdy člověk u PC stráví 12 hodin denně. A v součtu hodin tady máte více než pracovní týden.

V žádném případě si nechci stěžovat, mě osobně focení strašně moc baví a dávám tomu vše. Jen se mi zdá, že focení svateb je podceňované. Jediné co vám ze svatby zůstane jsou prstýnky a vzpomínky. A ty vzpomínky za čas vyvolají právě fotografie, které si s láskou budete prohlížet.

Každopádně jsem rád, pokud jste dočetli až do konce a snad vás moc nenudil.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 

 

Fotograf Libor Vrška na Firmy.cz