Retuše ve svatební fotografii. Ano či NE?

I já mám toto dilema, nebo spíše jsem měl. Teď už nemám.

V začátcích mého svatebního focení (což není tak dávno) jsem často využíval retuše. Především na portrétních fotografiích novomanželů. Odstranění znamének, vybělení zubů a očí atd. Ale časem jsem se začal sám sebe ptát ” proč to dělám?” . Nejen, že to zabíralo spoustu času, o to by ani tak nešlo. Jsem za to placený. Spíše jsem si začal všímat toho, že novomanželé jsou tak trochu jiní na portrétních fotografiích a jiní na fotkách z celého dne. A retušovat několik set fotek není myslím v silách žádného svatebního fotografa.

Něco jiného je odretušovat z fotografií rušivé elementy jako jsou beďary (pupínky) , auta, vodní mola (že Kačko 🙂 ) ,domy, sloupy, různé drobky nebo fleky na oblečení atd. To by myslím v dnešní svatební fotografii mělo být samozřejmostí.

A taky si myslím, pokud má někdo znamínko nebo jizvu na tváři, tak k němu patří a druhý si ho bere i s touto “vadou na kráse” Toto všechno jsou mé důvody proč se takovým retuším vyhýbám. Jiná věc by byla, pokud mě o to novomanželé vyloženě požádají.

Co si o tom myslíte vy?

S dovolením mé kamarádky  Gábinky.  Příklad před retuší a po retuši. Vyhlazena pokožka, odstraněny vrásky a znamínka, doostřeny oči, upraven tvar tváře (zeštíhlení) . Opravdu se tohle někomu líbí? 

 

A zde jsem na přání nevěsty odretušoval vodní molo.

 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 

 

Fotograf Libor Vrška na Firmy.cz